KEZDŐLAP  RÓLUNK  DOKUMENTUMOK  GALÉRIA  KAPCSOLAT  EGYÜTTESEK  PÁLYÁZATOK
 

 

Sulitörténet

1959-ben Hajdúböszörmény központi irányításával 4 fiókiskola köztük Hajdúszoboszlón kezdődhetett hangszertanítás. Akkoriban zongora, hegedű és előképző tanszakokon folyt az oktatás a növendéklétszám 71 fő volt. A zeneiskolának önálló épülete nem volt, a tanárok különböző bérelt helyiségekben oktattak, a szolfézsórákat vaskályhával fűtött  nyitott ablaknál tartották meg itt a Művelődési központban. 1961-62-ben már újabb tanszakkal, a fafúvósokkal gazdagodott az iskola. Négy tanár 124 tanulót oktatott. A hangszerekkel való ellátottság még nagyon kezdetleges volt, egy zongorát, egy pianinót és három hegedűt mondhatott magáénak az iskola. Komoly gondot okozott az iskola elhelyezése. Három helyen folyt Szoboszló különböző pontjain az oktatás mostohábbnál-mostohább körülmények között.

Az 1963-64-es tanév gyökeres változást jelentett. A 4. számú Általános Iskola zenei tagozatának hangszeres tanulói végérvényesen átkerültek a Zeneiskolához, az addig külön zenei tagozatnál lévő kinevezett két hangszeres tanár is ott folytathatta munkáját. Közös megállapodás született abban, hogy együttesen munkálkodnak tovább a város gyermekeinek zenei nevelésén, az énekkari rész a zenei tagozaté, a hangszeres és zenekari rész pedig a Zeneiskoláé lesz. A növendéklétszám ekkor már meghaladta a kétszázat. Most már csupán egy óhaja volt az iskola tanárainak: önálló Zeneiskola legyen Hajdúszoboszlón. A Minisztérium egyetlen feltételhez kötötte az önállósítást: saját épülettel rendelkezzen az iskola. A Dózsa György úton „megszületett” a hajdúszoboszlói önálló Zeneiskola. 6 év után immár otthona volt a zeneoktatásnak. Az épületben hat helyiség állt rendelkezésére nyolc tanárnak és 220 növendéknek.

 Ettől kezdve folyamatos fejlődésnek lehettek fültanúi városunk zeneszerető polgárai,  hisz egy zeneiskola rendeltetése nem merülhet ki az oktató-nevelő munkában. Városi rendezvényeken önálló tanári és növendékhangversenyeken népszerűsítették a zenét.
A 70-es évek második felében megalakult az úttörőzenekar. A zenekar 2006-ig a gyermek és ifjúsági ház keretében működött, azóta iskolánk falain belül zajlanak a próbák.
Az iskola 1990-ben megkapta a volt munkásőrség székházát így jelenleg is 14 tanteremben folyik az oktatás. 1992-ben felvette az iskola gróf Zichy Géza nevét. Jelenleg 290-300 fős tanulói létszámmal, rézfúvós, fafúvós, billentyűs, akkordikus, vokális és elméleti tanszakokon folyik az oktatás 20 fő pedagógussal. Működő zenekarok és kamaracsoportok: Ifjúsági Fúvószenekar, Gyermek Fúvószenekar, Szoboszlói Űtőegyüttes, Arpeggio Gitáregyüttes, Szoboszlói Rézfúvósegyüttes.

 

 

 

 

 

 

   

 

Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 4200 Hajdúszoboszló, Kálvin tér 5.
Telefon: 52-557-821
OM azonosító: 039611
Adószám: 16733156-1-09

e-mail: zgz.ami@gmail.com
---------------------------------------------------------------------------

Írjon nekünk:

Név:

e-mail cím:

Telefonszám:


Üzenet:


 
create bY: 2012 © Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola